Home / Alternativa CVs

 

Har du funderat på andra sätt att nå fram och presentera dig än ett traditionellt CV? Ibland ser man andra varianter t ex att man skickar video-presentationer, linkedin-profiler m m. Vad bör man tänka på innan man skickar ett alternativt CV?

Många som gör alternativa CVs glömmer en viktig sak – mottagaren. Det är lätt att bli fascinerad av ny teknik och nya presentationsformer och glömmer vad som är huvudsyftet d v s att nå fram för att få komma till en intervju. Man gör ett annorlunda CV som sticker ut och av det skälet tror man att man får bättre uppmärksamhet. Men vill rekryteraren eller arbetsgivaren ha ett CV som är annorlunda? Här är några av de alternativ till ett traditionellt CV.

Infographics
I ett CV där man använder infographics försöker man att visualisera meriterna genom bilder, foton, grafer, diagram och annan grafik. I likhet med traditionella CVs vill man förmedla tidigare arbetserfarenhet och relevant kompetens, skillnaden är att man gör det mer visuellt ofta med hjälp av en illustrerad tidslinje.

LinkedIn-profil
En del använder sin Linkedin-profil som ett CV, vilket är snabbt och enkelt eftersom genom Linkedin har man redan en struktur. Från den presentationen kan man ladda ner en PDF-version av sin profil och skicka till arbetsgivare. Om arbetsgivaren använder LinkedIn för att söka kandidater kan det vara en fördel att skicka sin Linkedin-profil. Men en LindkedIn-profil har en begränsning i informationen jämfört med ett traditionellt CV.

Onlineportfölj
Om man har en talang att visa upp, t ex som designer eller fotografi, kan en hemsida där man visar den egna portföljen vara ett alternativ. Den kan eventuellt också länkas till presentationer på sociala medier.

OnlineCV/sociala CVs
Många har börjat dela sina meritförteckningar genom personliga hemsidor eller bloggar. En egen hemsida kan innehålla t ex ett traditionellt CV, video, animationer, onlineportfölj m m. Meritförteckningar online kallas också sociala meritförteckningar vilket kan inkludera länkar till sina sociala mediesidor. Sociala meritförteckningar har fördelen av att den visar den sökandes kunskaper/meriter inom sociala medier.

Video
VideoCV är en kort presentation där den sökande presenterar si g framför kameran och beskriver sina kvalifikationer. Videoformatet har fördelen av man kan vara kreativ t ex som att inkludera animationer och musik. Eftersom videoCVs oftast är ganska korta kan det kompletteras med ett mer traditionellt CV.

Vilket alternativ som passar bäst bör alltså mer avgöras av vem mottagaren är och mindre av vad man som sökande tycker är intressant.

Tillbaka

 
Share this page
 

Kontakta oss

Cvfabriken
Box 21
183 21 Täby

Tele: +46 (0)8 - 55 11 97 65
E-post: info@cvfabriken.se
Företaget innehar F-skatt
Organisationsnummer: 556170-7901
Bankgiro: 433-0577