Home / CV-tips & Råd / CV / Meritförteckning

 

Behöver du hjälp med att göra ett tydligt, lättläst, designat och säljande CV? Klicka här

Visar du allt eller det väsentliga?

Vi brukar jämföra ett personligt brev och CV med en affär. Ansökningsbrevet är skyltfönstret vilket visar ”godbitarna” och ditt CV är insidan. CV:t ska vara kort, koncist och informativt − det bör inte heller överstiga två sidor.

Det handlar om marknadsföring! Ett CV och personligt brev är inte som många tror en självbiografi eller historisk genomgång av ditt liv. Det gäller att gallra och framhäva de meriter som stämmer överens med arbetet du söker – varje CV och personligt brev du utformar bör därför vara högst individuellt. När det gäller CV kan man säga att ”Less is more”!

När vi arbetar med ett CV gör vi det enligt en metodik som baseras på två saker – en lättöverskådlig och annorlunda design som sticker ut från övriga standardmallar. Om du har trehundra ansökningar till ett arbete – 280 ser  likvärdiga ut. Vilka får mest uppmärksamhet?

För det andra så framhäver vi genomgående i ansökningsdokumentationen vad personen kan tillföra en arbetsgivare och lyfter fram det som är relevant för det aktuella jobbet eller branschen.  Kom ihåg att du förmodligen konkurrerar med hundratals andra. Vad gör din ansökan speciell? Du bör se ditt CV som reklamblad som sedan får max 25 sekunders uppmärksamhet i en första gallring.

Innan du börjar skriva ditt CV − bestäm vilket format du ska använda. Ska du skriva ett funktionellt eller kronologiskt CV, vilken layout och design ska du ha? Det är lättare om du visualiserar ungefär hur du vill att de ska se ut. Viktig information som nyckelegenskaper, uppnådda prestationer och spetskompetens bör klart komma fram. Börja exempelvis inte med språkkunskaper.

Du bör inleda med en kortare sammanfattning av dig själv och din kompetens samt vilka målsättningar du har i yrkeslivet. Eventuellt kan du också lägga in en säljande rubrik. Då får läsaren snabbt en uppfattning av dig som person och vad du kan tillföra. Sedan bör du dela in ditt CV i olika sektioner som exempelvis:

  • Yrkeserfarenhet
  • Utbildning
  • Kompetensutveckling
  • Språk
  • Tekniska kunskaper
  • Organisatoriska kunskaper
  • Ledarkunskaper
  • Övrig information

Fördelen med ett CV är att du kan vara ganska flexibel och du behöver inte ta med allt du gjort i din karriär. Anpassa formatet efter arbetet du söker och lyft fram dina kompetenser som passar in. Glöm inte att det gäller att sälja dig i skrift, att med konkreta exempel beskriva och förmedla varför du är den bästa kandidaten för tjänsten. Men överdriv inte − gränsen mellan säljande och skrytsam är hårfin!

Viktiga självklarheter

Gör en stavningskontroll, om du är osäker på ett ord − slå upp det.

Håll alla beskrivningar och textstycken korta och koncisa. Försök att förmedla mycket information med lite text.

Läs alltid texten högt. På så sätt hittar du stolpiga meningar, felanvända ord eller grammatiska fel. Om du snubblar eller tappar andan − skriv om meningen.

Använd aldrig förkortningar. Svenska är ett enkelt språk och det finns ingen anledning att inte skriva ut till exempel, etcetera, med mera eller bland annat.

Tala till bönder på bönders vis och de lärde på latin. En ansökan måste vara anpassad till sitt sammanhang. Vilken språknivå ska du ligga på? Men låt inte dina fördomar ta över. Din text ska vara lättläst − men utan att ligga på för enkel nivå. Det är ibland nödvändigt att använda sig av tekniska termer och fackspråk men det måste dock fylla en funktion − annars blir det bara pretentiöst.

Glöm inte att meddela de referenter du valt. Det är oerhört viktigt att slå en signal, skicka ett mail eller på annat sätt tala om för referenterna att du söker jobb, vilken typ av jobb du söker och att de kan komma att bli kontaktade inom en snar framtid. Det gör att de är mentalt förbereda att uttala sig om din personlighet och dina prestationer.

Det är dock inte nödvändigt att skriva referenternas namn i ditt CV, då det är sedvanligt att du uppger dem under intervjutillfället. Om referenterna är välkända inom det område du söker arbete rekommenderar vi att du inkluderar dem i CVt då det ger ytterligare tyngd åt dokumentet.

Fler tips hittar du här

Om du är intresserad av olika alternativa CVs, Klicka här

 

 
Share this page
 

Kontakta oss

Cvfabriken
Box 21
183 21 Täby

Tele: +46 (0)8 - 55 11 97 65
E-post: info@cvfabriken.se
Företaget innehar F-skatt
Organisationsnummer: 556170-7901
Bankgiro: 433-0577