Home / CV-tips & Råd / Intervju

 

Intervjun är momentet som avgör om du får arbetet eller inte. Här har vi sammanställt det viktigaste du bör tänka på inför din intervju.

Förberedelse Personalrekryterare på företag upphör aldrig att förvånas över hur många arbetssökande som dyker upp till intervjun utan att vara förberedda och med en vag aning om vad de tänker säga. Alltså är det viktigt att veta exakt tid och plats för intervjun, intervjuarens fullständiga namn, hur namnet uttalas och vilken position han eller hon har i företaget. Ta reda på fakta om företaget − var deras fabriker, kontor eller butiker finns, vilka produkter eller tjänster företaget säljer, hur tillväxten har varit och vad det finns för framtida tillväxtpotential.

Intervjun Genom det samspel som äger rum under intervjun kommer personen att försöka ta reda på dina starka och svaga sidor, bedöma dina kvalifikationer, din kompetens och intellektuella förmåga. Han eller hon kommer förmodligen också att på djupet försöka få fram din inställning, begåvning, balans, motivation och mognad. Detta kommer ske genom väl utvalda frågor, nedan finner du några av de vanligaste:

Berätta lite om dig själv… Var beredd på att få berätta om dig själv i cirka två minuter. Var logisk. Börja var som helst, till exempel gymnasiet, universitetet eller din första anställning. Intervjuaren försöker bedöma din verbala förmåga och ditt linjära tänkande. Om du vill kan du försöka vinna några extra poäng genom att beskriva dina viktigaste personliga egenskaper. Kom ihåg att; ”Berätta lite om dig själv?”, säger både mycket om dig och hur väl förberedd du är att svara på frågan.

Vilka är de främsta anledningarna till att du vill arbeta hos oss? Intervjuaren försöker ta reda på om du är lämplig för den lediga tjänsten. Var försiktig − säg inte att du inte gillar övertid, inte gillar ledningen och gå heller inte in för mycket på detaljer. Det är inget fel med att säga att du tycker om utmaningar, pressade situationer eller möjligheter till utveckling.

Vad anser du vara din viktigaste prestation? Ett bra svar på denna fråga kan medföra att du får jobbet. Förbered dig noggrant − ta upp hårt arbete, långa timmar, press och viktiga företagsfrågor som står på spel. Det kan vara bra med en redogörelse som varar i cirka två minuter där du bland annat tar upp personligt engagemang. Det skadar inte heller om du beskriver en prestation som har en direkt koppling till en viktig egenskap som krävs för jobbet.

Vad gillar du mest/minst hos ditt nuvarande eller tidigare jobb? Detta är en mycket viktig fråga. Tala inte illa om din tidigare arbetsgivare eller medarbetare och ge inte intryck av att vara för opportunistisk. Det går bra att tala om större problem, till exempel ett uppköp eller en nedläggning. Du kan kanske berätta att du efter noggrant övervägande har kommit fram till att du inte längre har några större möjligheter att bidra till verksamhet på grund av omfattande förändringar inom hela företaget.

Kom också ihåg att vara påläst och ha några frågor redo till företaget. Undersökningar visar att det rekryterarna blir mest missnöjda med är brist på frågor från kandidatens sida. Exempel på frågor kan vara: Hur ser introduktionsprocessen ut? Har du några funderingar över min förmåga att klara arbetet? Vad är anledningen till att ni söker en person för XX?

Om du vill ha arbetet, säg det. Hör dig för om nästa intervjutillfälle ifall det behövs ett sådant. Om du blir erbjuden tjänsten, och du vill ha den, tacka ja direkt. Om du behöver betänketid, be om det på ett hövligt och taktfullt sätt. Ange ett exakt datum för när du kan svara. Bli inte för besviken om du inte får ett uttryckligt erbjudande eller om det inte blir en konkret lönediskussion. Intervjuaren vill förmodligen rådgöra med andra i organisationen först eller intervjua fler sökande innan beslut tas.

 
Share this page
 

Kontakta oss

Cvfabriken
Box 21
183 21 Täby

Tele: +46 (0)8 - 55 11 97 65
E-post: info@cvfabriken.se
Företaget innehar F-skatt
Organisationsnummer: 556170-7901
Bankgiro: 433-0577